Blog

Mosható vs. eldobható

Az eldobható pelenka külső  látható részét egy polietilénből készült vékony nedvességelvezető fólia és egy polipropilénből készült külső vízzáró réteg borítja. Belső magja az un. szuper nedvszívó réteg, mely cellulózból és nátrium-poliakrilátból áll.  Van benne dioxin, mely a fehérítés során keletkezik. Ez egy rákkeltő anyag, mely nagy mennyiségben más testi tüneteket is produkál. Van benne TBT: (tributil-ón vegyület)mely mérgező hatással van a vízi élővilágra nézve. Sosem bomlik le, és az élővilágláncban marad örökre! Örökre! Ez egy vegyszer, amit a fertőző organizmusok elpusztítására hoztak létre. Van benne még VOC, azaz illékony szerves vegyületek, melyek különböző irritációt okozhatnak.

A mosható pelenkában nincsenek illékony anyagok, nincsenek vegyszerek. Nincs mérgező hatása az élővilágra, folyamatosan újrahasznosítható, és mindig kéznél van. Pénztárcabarát, hiszen ma már több statisztika is készült arról, hogy a pelenkás korszak végig százezreket spórolhatunk a moshatóval!  Még abban az esetben is, ha hozzászámoljuk a víz- és energiafogyasztást. Nem termelünk vele szemetet, ellenben az eldobható pelenkával veszélyes hulladék távozik a kukából.

Ne higgyük azt, hogyha már nem látjuk a kukában, nem is létezik többé!  Az eldobható pelenkák lebomlási idejét kb. 550 évre becsülik.  1950-es évektől kezdték őket árulni, vagyis az eddig valaha használt eldobható pelenka még most is itt van a földünkön.  Hihetetlen, de így van.

Ha szívesen kipróbálnád, válassz egy pelenka külsőt, és használj bele egyszerű tetra betéteket, az minden kisbabás családban megtalálható. Tégy próbát, és meglátod, a használata roppant egyszerű!

A pelenkázás gondoskodás, és többnyire egy olyan pillanat, amiben csak az édesanya/édesapa és a gyermek van jelen.  Fontos pillanatok a kisbaba életében.  A pelenkázás alatt is tanítunk, nevelünk és szeretünk! Tegyük ezt még tudatosabban!  

Tegyél egy lépést a környezetért, a családi kassza megóvásáért és nem utolsó sorban gyermeked egészségéért!  Hidd el, megéri!